Babiččino nedělní pečivo

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g špaldové hladké mouky
200 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
1 celé vejce
1 žloutek
1 lžička soli
3 lžíce rozpuštěného sádla
1 lžíce cukru
Na potření:
olej
Na posypání:
sezamové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme kvásek: Rozdrobíme droždí, dáme do něj lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem, lehce promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout kvásek.

  2. Do mísy dáme obě mouky, sůl, žloutek a vejce, rozpuštěné sádlo a vykynutý kvásek. V robotu vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Po 30 minutách těsto propracujeme a necháme kynout dalších 30 minut.

  3. Těsto rozdělíme na 12-15 ks, uděláme bochánky, každý rozdělíme na 3 části, z těch pak pleteme housky.

  4. Upletené housky dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií, přikryjeme opět utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.

  5. Vykynuté housky potřeme olejem, posypeme sezamovým semínkem a dáme péct do rozehřáté trouby, do které jsme naspod dali hrnec s vodou. Housky pečeme při teplotě 180-190°C do zlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!