Babiččino nedělní pečivo
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g špaldové hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička soli
- 3 lžíce rozpuštěného sádla
- 1 lžíce cukru
- Na potření:
- olej
- Na posypání:
- sezamové semínko
Postup Babiččino nedělní pečivo
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme kvásek: Rozdrobíme droždí, dáme do něj lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem, lehce promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout kvásek.
Do mísy dáme obě mouky, sůl, žloutek a vejce, rozpuštěné sádlo a vykynutý kvásek. V robotu vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Po 30 minutách těsto propracujeme a necháme kynout dalších 30 minut.
Těsto rozdělíme na 12-15 ks, uděláme bochánky, každý rozdělíme na 3 části, z těch pak pleteme housky.
Upletené housky dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií, přikryjeme opět utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Vykynuté housky potřeme olejem, posypeme sezamovým semínkem a dáme péct do rozehřáté trouby, do které jsme naspod dali hrnec s vodou. Housky pečeme při teplotě 180-190°C do zlatova.