„Vánoční tradice“: Plněné oříšky
Recepty, CukrovíSuroviny
- Na těsto:
- 100 g hladké mouky
- 60 g másla (změklého)
- 50 g ořechů
- 35 g mletého třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 1,5 lžičky mletého hřebíčku
- Na vymazání formiček:
- trocha másla
- Na krém:
- 140 g zkaramelizovaného salka (viz tipy a triky)
- 70 g másla (změklého)
Postup „Vánoční tradice“: Plněné oříšky
Postup přípravy receptu
-
V mixéru vyšlehejte 60g změklého másla s 1 lžící medu a 35g mletého třtinového cukru. Mezitím si nasekejte ořechy úplně na jemno.
Smíchejte mouku s hřebíčkem a přes jemné síto ji prosejte do velké mísy.
Přidejte ořechy i máslovou směs a vypracujte hladké voňavé těsto.
Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny, raději však přes noc, aby se vůně hřebíčku mohla pořádně rozvinout.
Zatímco se těsto chladí, vytvořte si krém ušleháním 140g zkaramelizovaného salka a 70g změklého másla. Uložte jej do ledničky ztuhnout.
Rozehřejte si troubu na 170°.
Malé formičky na oříšky vymažte pomocí mašlovačky tenkou vrstvou másla a vmáčkněte do nich kuličku těsta.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Během pečení se těsto hodně nafoukne, takže by vám nezůstal prostor na krém. Je tedy třeba je prstem (nebo třeba opačným koncem vařečky) uprostřed trošku promáčknout.
Po vytažení z trouby nechte ořechy trošku vychladnout a až vás formičky nebudou na dotek pálit, mírným klepnutím o podložku je vyklopte.
Krémem si naplňte cukrářský sáček s menším otvorem a zatímco oříšky chladnou, nechte si ho při pokojové teplotě mírně povolit, aby se s ním dobře pracovalo.
Půlku oříšku naplňte dostatečným množstvím krému a přiklopte druhou půlku.
Naplněné ořechy uskladněte nejlépe v uzavřené plechové krabici uložené v ledničce.