Šneky z kynutého bramborového těsta
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g brambor (vařených den předem)
- 150 ml mléka
- 21 g droždí
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- Náplň:
- rajčatová omáčka (nebo kvalitní kečup)
- koření na pizzu
- 200 g šunky nebo šunkového salámu
- 100 g salámu Vysočina
- 130 g sýra Gouda
- 100 g uzeného sýra
- 1 vejce na potření
Postup Šneky z kynutého bramborového těsta
Postup přípravy receptu
-
Mléko trochu ohřejeme, osladíme, rozdrobíme droždí a necháme vzejít.
Do mísy nastrouháme brambory, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a nakonec mléko s droždím.
Vypracujeme poměrně tuhé těsto, nebojíme se toho, díky bramborám trochu zřídne. Dáme kynout, přibližně na 45 min - nenecháváme moc dlouho, s těstem by se pak špatně pracovalo.
Pak rozdělíme na dva díly a jeden po druhém rozválíme na obdélník 1/2 cm silný.
Oba sýry nastrouháme a smícháme dohromady.
Potřeme rajčatovou omáčkou - na kraji necháme asi 2 cm volného místa a posypeme kořením na pizzu.
Pak hustě poklademe šunkou, nebo šunkovým salámem, posypeme sýrem a opět poklademe salámem, tentokrát Vysočinou.
Volný okraj potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně svineme do rolády.
Ostrým nožem krájíme na 2 cm plátky a řeznou plochou ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 20 min. odpočinout, pak celé potřeme vajíčkem a posypeme zbytkem sýra.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C, přibližně 20 - 25 min.