Šneky z kynutého bramborového těsta

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
250 g brambor (vařených den předem)
150 ml mléka
21 g droždí
1 vejce
3 polévkové lžíce oleje
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
Náplň:
rajčatová omáčka (nebo kvalitní kečup)
koření na pizzu
200 g šunky nebo šunkového salámu
100 g salámu Vysočina
130 g sýra Gouda
100 g uzeného sýra
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Mléko trochu ohřejeme, osladíme, rozdrobíme droždí a necháme vzejít.

  2. Do mísy nastrouháme brambory, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a nakonec mléko s droždím.

  3. Vypracujeme poměrně tuhé těsto, nebojíme se toho, díky bramborám trochu zřídne. Dáme kynout, přibližně na 45 min - nenecháváme moc dlouho, s těstem by se pak špatně pracovalo.

  4. Pak rozdělíme na dva díly a jeden po druhém rozválíme na obdélník 1/2 cm silný.

  5. Oba sýry nastrouháme a smícháme dohromady.

  6. Potřeme rajčatovou omáčkou - na kraji necháme asi 2 cm volného místa a posypeme kořením na pizzu.

  7. Pak hustě poklademe šunkou, nebo šunkovým salámem, posypeme sýrem a opět poklademe salámem, tentokrát Vysočinou.

  8. Volný okraj potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně svineme do rolády.

  9. Ostrým nožem krájíme na 2 cm plátky a řeznou plochou ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 20 min. odpočinout, pak celé potřeme vajíčkem a posypeme zbytkem sýra.

  10. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C, přibližně 20 - 25 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!