Kuřecí stehenní steaky s meruňkami a s kuskusem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 kuřecí stehenní řízky (bez kůže)
7 - 9 lžic hladké mouky na obalení
2 lžíce olivového oleje
1/2 velké hnědé cibule nakrájené na tenké měsíčky
2 stroužky drceného česneku
200 ml meruňkové šťávy (nemusí být, když použijemne čerstvé meruňky)
8 čerstvých meruněk nebo 1/2 šálku sušených
1 šálek kuskus
1 šálek vroucí vody
1/3 šálku čerstvé zelené petrželové natě
1 polévková lžíce arbské (marocké) kořenící směsi
Nemáte-li marockou směs můžete si ji připravit doma:
1/2 lžíce mletého kardamomu
1 lžíce koriandru
1 lžíce anýzu
1 lžíce semínek fenyklu
1/4 lžíce sladké papriky
1/4 lžíce celého černého pepře - koření rozdrťte v hmoždíři
můžeme ještě přidat podle chuti lžičku římského kmínu
můžeme ještě přidat podle chuti pálivé papriky (kayenského pepře)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypte do mělké misky nebo hlubokého talíře. Dochutíte ji solí a pepřem. V ochucené mouce obalíte důkladně steaky a přebytečnou mouku oklepte.

  2. Na lžící rozehřátého oleje, na středním plameni, osmažte ve velkém woku nebo v hluboké pánvi maso z obou stran tak 2 až 3 minuty z každé strany, nebo dozlatova, v případě potřeby přidejte další olej. Maso si odložte na připravený talíř.

  3. Do horkého oleje do pánve přidejte cibuli a česnek. Opékejte za občasného míchání, po dobu 5 minut, nebo do měkka. Směs posypejte kořením a vmíchejte meruňkovou šťávu nebo rozmixovaných 5 meruěk. Přilijte cca 1,5 dl vařící vody (podle potřeby) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na nízkou. Vraťte maso do šťávy a duste pod pokličkou asi 20 minut. (Nezapomeňte dolévat podle potřeby vřelou vodu, ať se maso nepřipálí).

  4. Do omáčky přidejte pokrájený zbytek meruněk a odkryté vařte 20 až 25 minut, nebo až je kuře propečené a omáčka zhoustne. Zkontrolujte, zda meruňky nejsou kyselé a podle potřeby můžete přidat lžičku cukru.

  5. Mezitím vsypte kuskus do mísy nebo hrnce a zalijte vařící vodou. Zakryjte. Nechte stát asi 5 minut nebo dokud se voda nevstřebá. Míchejte vidličkou, aby se oddělila zrna. Kusus se lžící na nabírání podáváme na deskách nebo talířích zvlášť. Kuřecí maso přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!