Kuřecí stehenní steaky s meruňkami a s kuskusem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 3 kuřecí stehenní řízky (bez kůže)
- 7 - 9 lžic hladké mouky na obalení
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 velké hnědé cibule nakrájené na tenké měsíčky
- 2 stroužky drceného česneku
- 200 ml meruňkové šťávy (nemusí být, když použijemne čerstvé meruňky)
- 8 čerstvých meruněk nebo 1/2 šálku sušených
- 1 šálek kuskus
- 1 šálek vroucí vody
- 1/3 šálku čerstvé zelené petrželové natě
- 1 polévková lžíce arbské (marocké) kořenící směsi
- Nemáte-li marockou směs můžete si ji připravit doma:
- 1/2 lžíce mletého kardamomu
- 1 lžíce koriandru
- 1 lžíce anýzu
- 1 lžíce semínek fenyklu
- 1/4 lžíce sladké papriky
- 1/4 lžíce celého černého pepře - koření rozdrťte v hmoždíři
- můžeme ještě přidat podle chuti lžičku římského kmínu
- můžeme ještě přidat podle chuti pálivé papriky (kayenského pepře)
Postup Kuřecí stehenní steaky s meruňkami a s kuskusem
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypte do mělké misky nebo hlubokého talíře. Dochutíte ji solí a pepřem. V ochucené mouce obalíte důkladně steaky a přebytečnou mouku oklepte.
Na lžící rozehřátého oleje, na středním plameni, osmažte ve velkém woku nebo v hluboké pánvi maso z obou stran tak 2 až 3 minuty z každé strany, nebo dozlatova, v případě potřeby přidejte další olej. Maso si odložte na připravený talíř.
Do horkého oleje do pánve přidejte cibuli a česnek. Opékejte za občasného míchání, po dobu 5 minut, nebo do měkka. Směs posypejte kořením a vmíchejte meruňkovou šťávu nebo rozmixovaných 5 meruěk. Přilijte cca 1,5 dl vařící vody (podle potřeby) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na nízkou. Vraťte maso do šťávy a duste pod pokličkou asi 20 minut. (Nezapomeňte dolévat podle potřeby vřelou vodu, ať se maso nepřipálí).
Do omáčky přidejte pokrájený zbytek meruněk a odkryté vařte 20 až 25 minut, nebo až je kuře propečené a omáčka zhoustne. Zkontrolujte, zda meruňky nejsou kyselé a podle potřeby můžete přidat lžičku cukru.
Mezitím vsypte kuskus do mísy nebo hrnce a zalijte vařící vodou. Zakryjte. Nechte stát asi 5 minut nebo dokud se voda nevstřebá. Míchejte vidličkou, aby se oddělila zrna. Kusus se lžící na nabírání podáváme na deskách nebo talířích zvlášť. Kuřecí maso přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Podáváme.