„Vánoční tradice“: Medové perníčky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 400 g hladké Mouky
- 25 g solamylu
- 10 g sody
- 130 g jemně mletého třtinového cukru
- 100 g medu
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- 3,5 lžičky skořice
- 2,5 lžičky badyánu
- 2,5 lžičky hřebíčku
- 2 lžičky kardamonu
- 2 lžičky zázvoru
- 6 kuliček nového koření
- + vajíčko na potření
- + bílek
- + 175 g mletého cukru
Postup „Vánoční tradice“: Medové perníčky
Postup přípravy receptu
-
Příprava těsta: 30 minut
Příprava před pečením: 45 minut
Pečení 5-6 minut/plech
Zdobení: to už nechám na vás
Cena: 95,-
Mouku, solamyl, cukr, sodu a kakao pořádně promíchejte. Nové koření roztlučte v hmoždíři na jemno. Přisypte k moučné směsi společně s ostatním kořením. Ještě jednou promíchejte a prosejte přes jemné sítko do velké mísy.
V mixéru prošlehejte 2 vejce, žloutek a med. Přilijte k suchým surovinám a pořádně propracujte v těsto. Na začátku se vám bude zdát, že se tahle suchá drobenka nikdy nemůže spojit, ale s trochou trpělivosti a hodně síly v pažích se dílo podaří.
Hotové těsto pořádně zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo a uložte do ledničky alespoň na 3 dny, nejlépe však na týden odpočinout.
Těsto (nejlépe po menších kouscích) pořádně propracujte. Rozvalovat perníčky můžete samozřejmě i klasicky na pomoučněném vále, ale tím si zapracujete do těsta ještě více mouky, což není ideální.
Zkuste můj trik:
Na pracovní desku rozložte vlhkou utěrku a na ni dejte průhlednou fólii na balení dárku. Na tu rozvalujte těsto přes další plát fólie. Takto se vám těsto nebude lepit k podložce bez špetky další mouky. Těsto rozvalte na stejnoměrný plát o výšce 2 mm (pozor na záhyby z pokrčené fólie!).
Rozehřejte si troubu na 180°C. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary a obracečkou je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem (nezapomeňte na důkladné mezery, jinak se vám perníčky spečou). Připravený plech vložte do rozehřáté trouby na 5-6 minut, mezitím si v misce prošlehejte vajíčko.
Upečené perníčky okamžitě potřete v tenké vrstvě vajíčkem, čímž vykouzlíte krásně lesklý povrch. Perníčky uložte alespoň na 3 dny do uzavřené nádoby, než se pustíte do zdobení.
Pak je teprve čas na polevu: Čistou a důkladně odmaštěnou mísu vytřete rozkrojeným citronem tak, aby v ní neulpěla žádná dužina, ale jen troška šťávy.
170 - 200 g (podle velikosti bílku) mletého cukru nejméně 3x prosejte přes jemné sítko, čímž se zbavíte všech hrudek. Cukr s bílkem pak důkladně prošlehejte v krásně hladkou nezrnitou polevu.
Polevou naplňte zdobicí sáček (nebo pevný igelit se zipovým uzávěrem, který je mým osobním favoritem), ustřihněte mu maličký růžek, aby se vytvořila tenká dírka a zdobte perníčky podle nálady a fantasie.
Připravené perníčky nejlépe změknou v klasickém kameňáku po babičce přikrytém obráceným talířem.