Vánoční medovníčky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 550 g hladké mouky
- 225 g cukr moučka
- 1 čajové lžičky sody
- 1/2 balení perníkového koření
- 175 g medu
- 3 - 4 vejce (podle velikosti)
Postup Vánoční medovníčky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy proseju mouku, cukr, půl balíčku perníkového koření a sodu. Vezmu druhou mísu a do ní suchou směs opět proseju. Celé to zopakuji 5x. Prosévání mouky nepodceňujte. Díky tomu se mouka provzdušní a i perníčky budou lehké a provzdušněné.
Dále ve vodní lázni nechám ohřát med. Tak, aby byl pouze vlažný. Med jsem pomalu vlévala do mouky a těsto zpracovávala rukama. Postupně jsem přidávala jedno vejce po druhém na střídačku s medem.
Těsto jsem vyklopila na pomoučněnou pracovní desku a vypracovala jsem ho dohladka.
Hotové těsto jsem dala do mikrotenové tašky a uložila ho do lednice. Potravinovou folii nepoužívejte, těsto zvětši svůj objem. Těsto je trvanlivé, můžete ho nechat uležet až 14 dnů.
Já jsem měla těsto v lednici týden. Rozválela jsem ho na 3 mm silný plát a vykrojila perníčky. Ty jsem přendala na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky jsem pomazala lehce našlehaným bílkem.
Perníčky jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla je 10 minut. Dobu pečení a barvu perníčku si hlídejte. Měly by být lehce dozlatova. Pokud byste je tam nechaly déle, budou vysušené.
Upečené perníčky jsem vyndala na studený plech, aby byly zespodu hladké a rovné.
Vychladlé perníčky uložila do dózy, kde budou měknout. Na změknutí potřebují svůj čas, takže perníčky peču vždy koncem listopadu.