Lahodná játrová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

500 g vepřových jater
150 g anglické slaniny
120 g Iberijského špeku bez kůže
200 ml smetany ke šlehání
hladká mouka na zahuštění
2 střední cibule
1 čajová lžička mletého kmínu
1 čajová lžička mletého nové koření
2 čajové lžičky mleté uzené papriky
2 polévkové lžičky polotučné hořčice
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
majoránka
750 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli drobně nakrájíme. Slaninu i špek nakrájíme na malé kostičky. Játra pokrájíme na středně velké kousky. Do kastrolu dáme škvařit slaninu i špek. Po dvou minutách přidáme nakrájenou cibuli a opékáme další dvě minuty. Poté přidáme čajovou lžičku mletého kmínu, špetku mletého pepře (dle chuti) a promícháme. Přidáme pokrájená játra a necháme je zatáhnout. Přidáme čajovou lžičku mletého nového koření a dvě čajové lžičky mleté uzené papriky. Promícháme a podlijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. (cca 40 minut)

  2. Po změknutí jater jich část přendáme do misky a uchováme bokem. Zbylou část omáčky rozmixujeme dohladka. Dáme znovu na sporák a přidáme dva rozmačkané stroužky česneku a dvě polévkové lžíce polotučné hořčice.

  3. V misce rozkvedláme dvě polévkové lžíce hladké mouky se smetanou. Přilijeme do rozmixované omáčky a na mírném ohni vaříme ještě cca 15.minut.

  4. Před koncem omáčku dle chutí osolíme. Přidáme menší hrst drcené majoránky. Do omáčky vrátíme zbylá játra, která jsme před mixováním odložili a necháme je v omáčce prohřát. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!