Lahodná játrová omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 500 g vepřových jater
- 150 g anglické slaniny
- 120 g Iberijského špeku bez kůže
- 200 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka na zahuštění
- 2 střední cibule
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mletého nové koření
- 2 čajové lžičky mleté uzené papriky
- 2 polévkové lžičky polotučné hořčice
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 750 ml vody
Postup Lahodná játrová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli drobně nakrájíme. Slaninu i špek nakrájíme na malé kostičky. Játra pokrájíme na středně velké kousky. Do kastrolu dáme škvařit slaninu i špek. Po dvou minutách přidáme nakrájenou cibuli a opékáme další dvě minuty. Poté přidáme čajovou lžičku mletého kmínu, špetku mletého pepře (dle chuti) a promícháme. Přidáme pokrájená játra a necháme je zatáhnout. Přidáme čajovou lžičku mletého nového koření a dvě čajové lžičky mleté uzené papriky. Promícháme a podlijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. (cca 40 minut)
Po změknutí jater jich část přendáme do misky a uchováme bokem. Zbylou část omáčky rozmixujeme dohladka. Dáme znovu na sporák a přidáme dva rozmačkané stroužky česneku a dvě polévkové lžíce polotučné hořčice.
V misce rozkvedláme dvě polévkové lžíce hladké mouky se smetanou. Přilijeme do rozmixované omáčky a na mírném ohni vaříme ještě cca 15.minut.
Před koncem omáčku dle chutí osolíme. Přidáme menší hrst drcené majoránky. Do omáčky vrátíme zbylá játra, která jsme před mixováním odložili a necháme je v omáčce prohřát. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.