Vánoční bábovka

Recepty, Cukroví

Suroviny

150 g vlašských ořechů
150 g sušených švestek (nebo 120 g švestek a 30 g citrusů nebo kandovaných třešní))
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžička mleté skořice
špetka mletého kardamonu (nebo sušeného mletého zázvoru)
250 g másla
120 g hnědého třtinového cukru
100 g tekutého medu
5 vajec
150 ml sladké smetany
olej na vystříkání formy (používám Carlex spray)

Postup přípravy receptu

  1. Nahrubo nasekaná ořechová jádra promíchejte se sušenými švestkami pokrájenými na drobné kousky. V další misce propracujte metličkou hladkou mouku se sodou, kypřícím práškem a kořením.

  2. Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem, nemusí se zcela rozpustit, a šlehačem zapracujte tenkým pramínkem přilévaný med a pak rozklepnutá vejce (jedno po druhém). Pokud se základ srazí, není to na závadu.

  3. Stěrkou do máslové hmoty zapracujte moučnou směs střídavě s ořechovou, těsto dobře propracujte a zamíchejte do něj sladkou smetanu. Řádně promíchané těsto naložte po lžících do větší bábovkové formy 24 cm (nebo do dvou menších), kterou jste si v předstihu vystříkali olejem.

  4. Vše hned vložte do trouby vyhřáté na 175°C a pečte cca 45 minut (vyzkoušejte špejlí). Hotovou ji nechte ve formě cca 15 minut a teprve potom vyklopte na mřížku a nechte vydýchat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!