Vánočka tradiční
Recepty, OstatníSuroviny
- 25 dkg rostlinného tuku na pečení
- 20 dkg cukru krupice
- 6 žloutků
- 8 dkg droždí
- 1 kg polohrubé mouky
- 0,5 l mléka
- 0,5 kypř. prášku
- 2 lžičky soli
- citronová kůra
- rozinky, mandle
Postup Vánočka tradiční
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve rozpustit rostlinný tuk.
Připravit kvásek (droždí, cukr, teplé mléko).
Vypracovat kynuté těsto smícháním všech ingrediencí (přidávám mandle i dovnitř, ale pokud je jich málo, stačí do těsta pouze rozinky a mandle nechat jen na ozdobu). Těsto je správně vypracované, pokud se nelepí a dělá bubliny.
Těsto nechat hodinu kynout na teplém místě (posypané troškou mouky, přikryté utěrkou).
Z těsta udělat tři malé vánočky (těsto vystačí na 5 + 3 + 2)
Hotové vánočky nechat ještě půl hodiny kynout.
Po vykynutí potřít rozšlehaným vejcem a posypat nakrájenými mandlemi;možné zapíchat špejle, aby se zabránilo sesunu horních pater vánočky.