Vánočka tradiční

Recepty, Ostatní

Suroviny

25 dkg rostlinného tuku na pečení
20 dkg cukru krupice
6 žloutků
8 dkg droždí
1 kg polohrubé mouky
0,5 l mléka
0,5 kypř. prášku
2 lžičky soli
citronová kůra
rozinky, mandle

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve rozpustit rostlinný tuk.

  2. Připravit kvásek (droždí, cukr, teplé mléko).

  3. Vypracovat kynuté těsto smícháním všech ingrediencí (přidávám mandle i dovnitř, ale pokud je jich málo, stačí do těsta pouze rozinky a mandle nechat jen na ozdobu). Těsto je správně vypracované, pokud se nelepí a dělá bubliny.

  4. Těsto nechat hodinu kynout na teplém místě (posypané troškou mouky, přikryté utěrkou).

  5. Z těsta udělat tři malé vánočky (těsto vystačí na 5 + 3 + 2)

  6. Hotové vánočky nechat ještě půl hodiny kynout.

  7. Po vykynutí potřít rozšlehaným vejcem a posypat nakrájenými mandlemi;možné zapíchat špejle, aby se zabránilo sesunu horních pater vánočky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!