Chléb ve vajíčku plněný Nivou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- tenké krajíce chleba (staršího)
- 1–2 vajíčka
- Niva
- domácí lučina“ (nebo kupovaná trochu naředěná mlékem)
- špetka soli
- olej na smažení
- zelenina na ozdobu
- (plátek rajčete, plátek salátové okurky, proužky čerstvé nebo i naložené papriky apod.)
Postup Chléb ve vajíčku plněný Nivou
Postup přípravy receptu
-
Krajíce chleba ukrojíme co nejtenčí, počet podle počtu strávníků a podle jejich apetitu. Nivu nastrouháme na hrubém struhadle a spojíme trochou lučiny (Nivy musí být podstatně více). Pokud máme domácí lučinu, jde to snadno, koupenou lučinu naředíme troškou mléka, aby pomazánka celkově byla trochu lepivá a držela krajíce chleba pohromadě.
Pomazánku z nivy namažeme na tenký krajíc chleba, překlopíme a pevně přitiskneme druhý krajíc, přepůlíme, namáčíme ve vejci osoleném malou špetkou soli a usmažíme na pánvi. Ozdobíme podle chuti a podáváme samozřejmě teplé, třeba s hrnkem čaje.