Tvarohovo-povidlový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Koláčová nebo dortová forma cca 35 cm:
- 280 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra dle chuti
- necelý prášek do pečiva
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 2 lžíce rumu
- 150 ml mléka
- Dále:
- 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
- cca 4 lžíce cukru krupice, dle chuti
- 1 vanilkový pudink sypký
- 5 lžic mléka
- cca 120 g švestkových povidel
- hrnek drobenky
Postup Tvarohovo-povidlový koláč
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme citronovou kůru, rum, olej a vlažné mléko. Vše dobře promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět vše řádně promícháme.
Polovinu těsta nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a rovnoměrně rozprostřeme až do krajů. Na těsto nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme tvarohovou náplň umíchanou z tvarohů, mléka, cukru a pudinku. Na tvarohovou náplň uděláme z povidel lžičkou menší hromádky a vše přelijeme zbylým těstem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova, cca 40 minut. Já pekl v remosce.
V receptu od kamarádky byla na koláči ještě drobenka, ale tu jsem vzhledem k už tak bohaté náplni koláče nechtěl dávat, přišla mi zbytečná. No, měl jsem ji dát, byla by tam určitě skvělá! I tak byl koláč velmi jedlý, vláčný, skoro lepší jak dort:-).