Vánočka bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 ml vody
- 2 lžíce instantního sojového nápoje (např. Zajíc)
- 6 lžic cukru
- 2 kávové lžičky sušeného droždí
- 200 g bezlepkové mouky Jizerka
- 200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
- 1 kávová lžička xanthanu
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíce Psyllia
- 100 ml vody
- špetka soli
- rozinky
- mandle
- citronová kůra
Postup Vánočka bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Jednu polévkovou lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek: ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí.
V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek a nabobtnalé psyllium a zaděláme řidší těsto. Rovnou přendáme do formy na vánočku a necháme 30 minut kynout.
Pečeme při 170°C cca 25-30 minut (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.