Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g uzených vepřových žebírek
1 cibule
5 stroužků česneku (3 prolisujeme, 2 necháme celé)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kajenského pepře
voda

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme na dno pekáčku. Do pekáčku ještě přihodíme 2 stroužky česneku.

  2. Prolisujeme 3 stroužky česneku, smícháme se solí a s kajenským pepřem. Tuto směs natřeme na vrchní stranu plátu žebírek.

  3. Na cibulový podklad položíme plát uzených žebírek. Vše zalijeme vodou, tak aby sahala do poloviny výšky žebírek. U malého pekáčku jsou to tak 2 centimetry.

  4. Dáme do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme tak 15 minut. Pak plát obrátíme a pečeme dalších 15 minut. Potom vrátíme plát žebírek do původní polohy, snížíme teplotu asi na 180 °C a pečeme. Po 30 minutách povrch masa přelijeme vodou z pekáčku. Po dalších 60 minutách je hotovo. Žebírka jsou měkkoučká.

  5. Podáváme s chlebem a křenem. Dalamánek mi nahrazuje chléb, ale libo-li místo křenu hořčici, také dobrá volba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!