Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g uzených vepřových žebírek
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku (3 prolisujeme, 2 necháme celé)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- voda
Postup Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme na dno pekáčku. Do pekáčku ještě přihodíme 2 stroužky česneku.
Prolisujeme 3 stroužky česneku, smícháme se solí a s kajenským pepřem. Tuto směs natřeme na vrchní stranu plátu žebírek.
Na cibulový podklad položíme plát uzených žebírek. Vše zalijeme vodou, tak aby sahala do poloviny výšky žebírek. U malého pekáčku jsou to tak 2 centimetry.
Dáme do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme tak 15 minut. Pak plát obrátíme a pečeme dalších 15 minut. Potom vrátíme plát žebírek do původní polohy, snížíme teplotu asi na 180 °C a pečeme. Po 30 minutách povrch masa přelijeme vodou z pekáčku. Po dalších 60 minutách je hotovo. Žebírka jsou měkkoučká.
Podáváme s chlebem a křenem. Dalamánek mi nahrazuje chléb, ale libo-li místo křenu hořčici, také dobrá volba.