Tvarohový koláč s vůní vánoc
Recepty, MoučníkySuroviny
- korpus:
- 200 g špaldové mouky
- 70 g cukru
- 70 g másla
- 1 velké vejce
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- Tvarohový krém:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 20 g hladké mouky
- 1 lžička medu
- špetka soli
- 50 g cukru
- Zdobení:
- 1 lžíce skořice
- 25 g třtinového cukru
- 30 g mandlí nasekaných na plátky
Postup Tvarohový koláč s vůní vánoc
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme korpus. Do mísy prosejeme mouku spolu s práškem do pečiva. Přidáme cukr, skořici, povolené máslo,rozklepneme celé vejce. Všechny případy spojíme v pružné nelepivé těsto, které prsty vtlačíme do kulaté koláčové formy, předem vymazané trochou másla.
Na krém smícháme tvaroh, med a mouku spolu se žloutky. V jiné míse šleháme pevný sníh ze zbylých bílků se špetkou soli, poté do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové směsi a hotový krém nalijeme na připravený koláčový korpus.
Na zdobení smícháme třtinový cukr s mandlemi a skořicí a rovnoměrně posypeme povrch koláče.
Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Necháme vychladnout v troubě. Dezert podáváme přelitý medem nebo sirupem.