Tvarohový koláč s vůní vánoc

Recepty, Moučníky

Suroviny

korpus:
200 g špaldové mouky
70 g cukru
70 g másla
1 velké vejce
1 lžička skořice
1/2 lžičky kypřícího prášku
Tvarohový krém:
500 g měkkého tvarohu
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
20 g hladké mouky
1 lžička medu
špetka soli
50 g cukru
Zdobení:
1 lžíce skořice
25 g třtinového cukru
30 g mandlí nasekaných na plátky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme korpus. Do mísy prosejeme mouku spolu s práškem do pečiva. Přidáme cukr, skořici, povolené máslo,rozklepneme celé vejce. Všechny případy spojíme v pružné nelepivé těsto, které prsty vtlačíme do kulaté koláčové formy, předem vymazané trochou másla.

  2. Na krém smícháme tvaroh, med a mouku spolu se žloutky. V jiné míse šleháme pevný sníh ze zbylých bílků se špetkou soli, poté do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové směsi a hotový krém nalijeme na připravený koláčový korpus.

  3. Na zdobení smícháme třtinový cukr s mandlemi a skořicí a rovnoměrně posypeme povrch koláče.

  4. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Necháme vychladnout v troubě. Dezert podáváme přelitý medem nebo sirupem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!