Pošírovaná hruška s vanilkovou omáčkou a domácím karamelem

Recepty, Cukroví

Suroviny

2 tvrdé hrušky
200 g cukr krystal
0,3 l voda
0,3 l bílé víno
3 kousky skořice
10 hřebíčků
voda a víno podle velikosti hrušek a kastrolku aby byly potopené.
Na omáčku:
4 žloutky
250 ml smetany 33%
50 g. cukru
1 vanilkový lusk
Na karamel:
200 g cukr krystal
120 g másla
podle potřeby smetanu
pečící papír
Na dozdobení borůvkovou nebo jakoukoliv zavařeninu rozmíchanou s trochou cukrového sirupu

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme rozkrojíme a vyndáme jádřinec. V hrnku svaříme cukr s vodou, vínem a kořením, vložíme hrušky a necháme táhnout asi 20 minut. Vše uložíme do lahve s víčkem zalijeme tím sirupem a necháme vychladnout (vydrží tam i 4 měsíce).

  2. Misku dáme do vodní lázně a v ní šleháme žloutky s cukrem a přidáváme šlehačku. Z vanilky přidáme setřená semínka a mícháme do zhoustnutí. Kdo si netroufá, tak uvaří řídký vanilkový puding.

  3. Na karamel rozpustíme máslo a přidáme cukr uvaříme karamel a z toho 1/2 nabíráme lžíci a cik cak všelijak nalijeme na pečící papír a necháme ztuhnout.

  4. Do ostatního nalijeme smetanu a mícháme až se spojí a bude tekutý ten přelijeme do nějakého pohárku nebo skleničky. 1/2 hrušky dáme na talířek ozdobíme omáčkou a tekutým karamelem. Tuhý karamel použijeme také na ozdobu. Přidáme lístky máty a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!