Pošírovaná hruška s vanilkovou omáčkou a domácím karamelem
Recepty, CukrovíSuroviny
- 2 tvrdé hrušky
- 200 g cukr krystal
- 0,3 l voda
- 0,3 l bílé víno
- 3 kousky skořice
- 10 hřebíčků
- voda a víno podle velikosti hrušek a kastrolku aby byly potopené.
- Na omáčku:
- 4 žloutky
- 250 ml smetany 33%
- 50 g. cukru
- 1 vanilkový lusk
- Na karamel:
- 200 g cukr krystal
- 120 g másla
- podle potřeby smetanu
- pečící papír
- Na dozdobení borůvkovou nebo jakoukoliv zavařeninu rozmíchanou s trochou cukrového sirupu
Postup Pošírovaná hruška s vanilkovou omáčkou a domácím karamelem
Postup přípravy receptu
-
Hrušky oloupeme rozkrojíme a vyndáme jádřinec. V hrnku svaříme cukr s vodou, vínem a kořením, vložíme hrušky a necháme táhnout asi 20 minut. Vše uložíme do lahve s víčkem zalijeme tím sirupem a necháme vychladnout (vydrží tam i 4 měsíce).
Misku dáme do vodní lázně a v ní šleháme žloutky s cukrem a přidáváme šlehačku. Z vanilky přidáme setřená semínka a mícháme do zhoustnutí. Kdo si netroufá, tak uvaří řídký vanilkový puding.
Na karamel rozpustíme máslo a přidáme cukr uvaříme karamel a z toho 1/2 nabíráme lžíci a cik cak všelijak nalijeme na pečící papír a necháme ztuhnout.
Do ostatního nalijeme smetanu a mícháme až se spojí a bude tekutý ten přelijeme do nějakého pohárku nebo skleničky. 1/2 hrušky dáme na talířek ozdobíme omáčkou a tekutým karamelem. Tuhý karamel použijeme také na ozdobu. Přidáme lístky máty a podáváme.