Pošírovaná kuřecí prsa s pórkovým rizotem a paprikovým pyré
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 ks kuřecí prsa
- 5 větviček čerstvého tymiánu
- 4 dl suchého bílého vína
- 4 dl drůbežího vývaru (nebo jiného vývaru)
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- Na rizoto:
- 250 g rýže Arboria
- 50 g šalotky
- kuřecí vývar podle potřeby
- 1 dl bílého vína
- 2 lžíce másla
- 100 g pórku
- 50 g Parmazánu nebo sýru Gran padano či Gran moravia
- Na pyré:
- 1 ks žluté papriky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup Pošírovaná kuřecí prsa s pórkovým rizotem a paprikovým pyré
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku ohřejeme vývar přilijeme víno a redukujeme na 2/3 původního obsahu.
Prsa osolte a opepřete. Pokapejte olejem a nadrhněte tymián. Řádně je promasírujte a vložte do vychladlého nálevu, musí být potopená.
Vložte do vyhřáté trouby na 100°C a 25 - 35 minut podle velikosti prsou pečte potopené v nálevu. Pokud by nálevu bylo málo, tak si přidělejte.
Šalotky nasekejte na drobno a na lžíci másla jí nechejte zpěnit, přidejte rýži nepranou a restujte.
Přilijte něco vývaru a míchejte až se vývar vsákne, přidejte víno a zase nechejte vsáknout.
Potom opět přidejte vývar a to dělejte tak dlouho, dokud nebude rýže hotová a né hustá, ale krémová.
Na zbytku másla orestujte nasekaný pórek osolte a opepřete. Zamíchejte do hotového rizota.
Papriky vyčistěte a nasekejte na kostičky, posolte, opepřete a pokapejte olejem.
Dejte do trouby klidně společně s masem, ale na zvláštní plech. Jak začne paprika hnědnout, vyndejte, nechte vychladnout a rozmixujte na pyré.
Prsa necháme vychladnout, společně s rizotem a s pyré dáme do ledničky.
Druhý, ale i x-tý den dáme na kastrolek nebo ohnivzdornou misku prsa, podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby na 200°C a necháme prohřát asi 10 minut.
Na pánev dáme rizoto, podlijeme troškou vývaru a prohřejeme. Přidáme sýr a zamícháme až se rozpustí.
Na talíř dáme rizoto, vedle nakrojené prso asi na 4 dílky a k tomu přidáme pyré.