Tvarohový dort s kakaovou drobenkou
Recepty, DortySuroviny
- 250 g špaldové mouky
- 150 g přepuštěného másla
- 4 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 100 g třtinového cukru
- Náplň:
- 500 g poctivého tradičního tvarohu Gran Moravia
- třtinový cukr nebo med (množství dle chuti)
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 žloutky
- 2 lžíce vanilkového pudinku (používám bezlepkový od Amylon)
- Drobenka:
- 120 g špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 50 g přepuštěného másla
- 1 lžíce kakaa
Postup Tvarohový dort s kakaovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. K mouce přidáme vejce a teplé máslo, ve kterém jsme si předem nechali rozpustit třtinový cukr. Vypracujeme těsto, které necháme cca 20 minut uležet v lednici.
Po vychladnutí odebereme 2/3 těsta a vyválíme ho na kulatou placku. Těsto přeneseme do vymazané dortové formy, propícháme vidličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15-18 minut.
Korpus necháme vychladnout a ze zbylého těsta vyválíme cca 5 cm široký pás, který rozložíme po celém obvodu dortové formy.
Nakonec na korpus namažeme tvarohovou náplň a vršek dortu posypeme drobenkou, kterou jsme vyrobili smícháním špaldové mouky, cukru, másla a kakaa.
Hotový koláč vložíme zpět do trouby a pečeme při 190 °C dalších 45 minut.