Tvarohový dort s kakaovou drobenkou

Recepty, Dorty

Suroviny

250 g špaldové mouky
150 g přepuštěného másla
4 lžíce kakaa
1 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva
100 g třtinového cukru
Náplň:
500 g poctivého tradičního tvarohu Gran Moravia
třtinový cukr nebo med (množství dle chuti)
1 lžička nastrouhané citronové kůry
3 žloutky
2 lžíce vanilkového pudinku (používám bezlepkový od Amylon)
Drobenka:
120 g špaldové mouky
50 g třtinového cukru
50 g přepuštěného másla
1 lžíce kakaa

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. K mouce přidáme vejce a teplé máslo, ve kterém jsme si předem nechali rozpustit třtinový cukr. Vypracujeme těsto, které necháme cca 20 minut uležet v lednici.

  2. Po vychladnutí odebereme 2/3 těsta a vyválíme ho na kulatou placku. Těsto přeneseme do vymazané dortové formy, propícháme vidličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15-18 minut.

  3. Korpus necháme vychladnout a ze zbylého těsta vyválíme cca 5 cm široký pás, který rozložíme po celém obvodu dortové formy.

  4. Nakonec na korpus namažeme tvarohovou náplň a vršek dortu posypeme drobenkou, kterou jsme vyrobili smícháním špaldové mouky, cukru, másla a kakaa.

  5. Hotový koláč vložíme zpět do trouby a pečeme při 190 °C dalších 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!