Trubičky plněné bílkovým sněhem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Máslové těsto:
- 250 g másla
- 150 g hladké mouky
- Závinové těsto:
- 150 g hladké mouky
- 0,75 dcl vlažné vody
- špetka soli
- 1 lžička octa
- 1 vejce
- Bílkový sníh:
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- špetka soli
Postup Trubičky plněné bílkovým sněhem
Postup přípravy receptu
-
Máslové těsto:z mouky a másla rychle rukou vypracujeme těsto a zformujeme do tvaru cihly, kterou odložíme na studené místo, po dobu než připravíme závinové těsto.
Závinové těsto:na vál prosejeme mouku se solí, uděláme důlek, přidáme vodu, ocet a vejce.
Lžící vše zapracujeme do mouky a rukama vypracujeme hladké těsto (asi po dobu 15 minut).
Těsto necháme při pokojové teplotě pod mikrotenem odpočinout 15 minut.
Potom těsto rozválíme do čtverce a doprostřed šikmo vložíme máslové těsto.
Všechny čtyři rohy přehneme přes máslové těsto tak, aby zůstalo zabalené a rozválíme ho na obdélník.
Pravou polovinu těsta přehneme do poloviny, levou také do poloviny a potom ho ještě přehneme v půli, abychom dostali čtyři vrstvy.
Složené těsto necháme 15 minut v lednici odpočinout.
Potom těsto znovu rozválíme na obdélník.
Pravou stranu přeložíme do třetiny a levou na ni. Přeložíme je v půli a znovu odložíme do lednice na 15 minut.
Potom těsto už více neskládáme, ale rozválíme je na obdélník o síle 2 mm, radýlkem nakrájíme na 15 proužků.
Každý namotáme na kovové trubičky a klademe na plech vypláchnutý vodou.
Potřeme rozšlehaným vejce a upečeme v horké troubě. Teplé sundáme z trubiček a necháme vychladnout.
Plníme bílkovým sněhem a povrh pocukrujeme.
Bílkový sníh: bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husta. Pak za stálého šlehání vychladíme ve studené vodě. Vychladlým sněhem plníme trubičky.