Těstoviny se sýrovo-smetanovou omáčkou

Recepty, Těstoviny

Suroviny

1/2 kg těstovin
50 g parmazánu
150 ml smetany
cca 150 ml mléka
5 stroužků česneku
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
italské bylinky
parmská šunka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny uvaříme al dente dle návodu. Připravíme základ na bešamelovou omáčku (ovšem bez vyváření cibule, hřebíčku a bobkového listu): rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku (max. žlutou, ne tmavší). Přidáme vychlazené mléko a smetanu a mícháme dokud není omáčka hladká a lesklá. Kdo chce, může nechat jíšku vychladnout a ohřát mléko. Je to jedno. Mně to vyhovuje takto.

  2. Do omáčky přidáme bylinky (může být sušená směs, nebo i majoránka s bazalkou apod.) a prolisovaný česnek, opepříme. Za stálého míchání na mírném ohni vaříme minimálně 5 minut. Nasypeme parmezán a mícháme, dokud se s omáčkou nespojí. Pokud bude potřeba, dosolíme. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme mléko a prohřejeme. Pokud je naopak řídká, přidáme mouku. V tom případě ale musíme mouku opět provařit.

  3. Omáčku nalijeme do těstovin a řádně promícháme. Navrch můžeme ozdobit na malé kousky nakrájenou parmskou šunkou nebo třeba čerstvými lístky bazalky anebo obojím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!