Jednoduchý drobenkový koláč
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Drobenka:
- 8 lžic rostlinného másla (např. Alsan Bio, ViveBio, Provamel)
- 1/3 cukru krupice
- 1/3 hnědého cukru
- 3/4 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1,75 hrnku hladké(nebo polohrubé)mouky
- Koláč:
- 1,25 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 hrnku oleje nebo 6 lžic rostlinného másla (viz výše)
- 1/3 hrnku sojového mléka mandlového mléka či jiného rostlinného nebo ořechového mléka
- 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
Postup Jednoduchý drobenkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravte drobenku: rostlinné máslo o pokojové teplotě prsty smíchejte s ostatními ingrediencemi, propracujte a nechte odpočinout v lednici.
Koláč: odměřte mléko a smíchejte ho s jablečným octem či citrónovou šťávou. Troubu předehřejte na 180°C.
Pekáček o velikosti cca 20 x 20 cm vyložte alobalem (použijte dva delší listy, které položíte křížem přes sebe, abyste po upeční mohly koláč zvednout z formy) a lehce je potřete olejem.
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
Přidejte olej, mléko, kukuřičný škrob s vodou a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte a vlijte do pekáčku.
Z drobenky ulamujte menší kousky a drobte je na těsto, dokud nepokryjete celou jeho plochu a nevyužijete celou drobenku.
Koláč vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut.
Po upečení koláč pomocí alobalu vyjměte z pekáče a nechte asi půl hodiny chladnout.
Koláč podávejte nakrájený na menší kousky, posypaný moučkovým cukrem.