Trhací chlebík (Pull Apart Bread)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 180 g vody
- 20 g oleje
- lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- 30 g žitné chlebové mouky
- 60 g pšeničné chlebové mouky
- 210 g hladké mouky
- 10-12 g droždí
- Náplň:
- asi 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- bylinky
- (petrželka, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn)
- strouhaný sýr Gran Moravia
Postup Trhací chlebík (Pull Apart Bread)
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem míchala robotem, z 1,5 výše uvedené dávky - pekla jsem ve formě na chleba (taková větší forma na biskupský chleba).
Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout.
Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30x50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.
Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové balíčky pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým (forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií - do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu).
Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut - každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne dotvrda a vysušený).
Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochladnout a ještě vlažný už můžeme nabízet.