Tmavé paličky se škvarky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Omládek:
- 100 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- – vše smícháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu kynout
- Dále:
- 260 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 200 g vody
- 25 g oleje
- 110 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- špetka drceného kmínu
- Před pečením:
- vejce na potření
- hrst nasekaných škvarků na posyp
Postup Tmavé paličky se škvarky
Postup přípravy receptu
-
Zároveň s umícháním omládku všechnu celozrnnou mouku smícháme se zbylou recepturní vodou (200 g) a necháme proběhnout autolýzu – částečky mouky zbobtnají, měknou a také se lépe vyvíjí lepek. K vykynutému omládku přidáme namočenou mouku a zbytek všech surovin, uhněteme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na paličku. Všechny paličky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Svrchu je lehce zmáčkneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými škvarky, které rukou zlehka na těsto přitiskneme a takhle necháme paličky před pečením znovu vykynout. (Kdo má rád, může navíc mezi škvarky sypnout několik zrníček hrubé soli.)
Upečeme je ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).