Tmavé sádlové paličky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Omládek:
- 100 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- - vše smícháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu kynout
- Dále:
- 260 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 200 g vody
- 35 g měkkého sádla
- 110 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
Postup Tmavé sádlové paličky
Postup přípravy receptu
-
Zároveň s umícháním omládku všechnu celozrnnou mouku smícháme se zbylou recepturní vodou (200 g) a necháme proběhnout autolýzu - částečky mouky zbobtnají, měknou a také se lépe vyvíjí lepek.
K vykynutému omládku přidáme namočenou mouku a zbytek všech surovin, uhněteme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 kousků, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na paličku. Všechny paličky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme před pečením znovu vykynout.
Chvíli před vsazením do trouby paličky opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, sypneme celým kmínem a hrubou solí, necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).