Tmavé lněné rohlíky s kyškou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na omládek:
- 150 ml teplé vody
- lžičku sladěnky
- 15 g droždí
- 180 g hladké mouky
- – jen umícháme a necháme kynout asi 45-60 min
- Přidáme:
- 200 ml husté kyšky
- lžičku cukru
- 30 g oleje
- 3 lžíce lněného semínka
- 2 rovné lžičky soli
- 80 g žitné celozrnné mouky jemné
- 80 g pšeničné celozrnné mouky
- 230-250 g hladké mouky
- (každá kyška je hustá jinak, hladkou mouku můžete přisypat postupně, podle potřeby)
- možno přidat i špetku drceného kmínu pro vůni
Postup Tmavé lněné rohlíky s kyškou
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme dobře vykynout (asi hodinu).
Hotové propracujeme, rozdělíme na kousky (8 obrrohlíků nebo 14-16 menších), z každého uděláme bulku a necháme asi 10 min odpočinout.
Pak uděláme rohlíky, které necháme na plechu v teple a pokud možno i vlhku nakynout. Pak je potřeme vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C.