Třešňovo - jahodový džem s kousky ovoce
Recepty, ZavařeninyPostup Třešňovo - jahodový džem s kousky ovoce
Postup přípravy receptu
-
Jako první odstopkujeme a vypeckujeme třešně, které dáme tak přes noc do studené vody, aby vyplavali červi.
Dále do další mísy dáme jahody, ty též odstopkujeme a propláchneme pod studenou vodou.
Připravíme velký hrnec, ve kterém marmeládu chceme dělat. Do něj dáme třešně a jahody (pokud budou jahody velké, nakrájíme je na malé kousky). Necháme ovoce povařit, aby změklo, pak ho můžeme lehce rozmixovat, ale ne moc, necháme i nějaké kousky.
Přidáme dvě lžičky cukru a pektogel a necháme chvíli povařit, pak přidáme zbytek cukru a povaříme ještě chvíli, mezitím odebíráme pěnu. Nakonec můžeme vmíchat kyselinu citronovou. Ještě promícháme.
Hotový džem naléváme pomocí naběračky do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Nakonec pak uschováme na temné místo.