Plněné chlebánky z žitné mouky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
300 ml mléka
50 g rozpuštěného másla
2 lžičky soli
300 g žitné celozrnné mouky
200 g hladké mouky
2 lžičky krupicového cukru
2 lžičky chlebového koření
1 balení sušeného droždí
Na posyp chlebánků:
sezam
lněné semínko
hrubozrnná sůl
Náplň:
2 lžíce oleje
250 g libovější anglické slaniny
1 velká cibule
2 lžíce sekané petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravíme v domácí pekárně: do nádoby pekárny nalijeme mléko, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, obě mouky, cukr, chlebové koření a nakonec droždí a zapneme program těsto.

  2. Než program skončí a těsto vykyne, připravíme si náplň: Slaninu nakrájíme na centimetrové kostičky, cibuli nasekáme nadrobno a oboje dáme na rozpálenou pánev a orestujeme dozlatova. Vypneme, přidáme petrželku a dáme vychladit.

  3. Hotové těsto na vále rozdělíme asi na 15 stejných dílků, které roztáhneme na placičky. Na ně rozdělíme připravenou náplň, každou placičku zabalíme do kuličky a tu jemně stlačíme na bochánky. Naskládáme je na plech, vyložený papírem na pečení. Chlebánky potřeme olejem a posypeme hrubou solí, sezamem a lněným semínkem. Necháme ještě 20 minut kynout a pak pečeme při 180°C asi 20-25 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!