Balkánská omáčka se zeleninou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

2 cibule
olej
100 g špeku
6 rajčat
1 zeleninová směs do polévky (hrášek, mrkev, hráškové lusky, petržel,...)
300 g balkánského sýra v slaném nálevu
150 g eidamu
2 tavené smetanové sýry (2 kostičky, např. Smetanito)
1 lžíce koření Bazalka
1 lžíce koření Čína
1 dl smetany na vaření - 20% tuku
2 balení nudlí, těstovin...

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, dáme do hrnce s rozpáleným olejem osmahnout a přidáme na kostičky nakrájený špek. Cibule nemusí být do zlatova, jen aby byla “zatažená”.

  2. Přidáme na hrubo nakrájená rajčata. Až rajčata pustí šťávu, dáme na ně koření.

  3. Zvýšíme výkon vařiče a přidáme zmrzlou zeleninovou směs. Někde mezi těmito kroky uvařte testoviny (druh jaký zvolíte).

  4. Pořád promícháváme, aby se nepřichytila omáčka k spodku hrnce. Až je zelenina hotová, přidáme koření (Bazalka, Čína), balkánský sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme i taveny sýr. Rozpustí se celý a omáčka pak vypadá barvou jako svíčková.

  5. Nakonec přidáme sýr eidam, aby byla omáčka hustší a na zjemnění smetanu.

  6. Do omáčky nasypeme těstoviny, které jsme uvařili, a promícháme. Můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!