Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 200 g uvařené nesolené jasmínové rýže (nechte ji malinko nedovařenou, ještě se bude restovat)
- 2 hrsti vyloupaných a očištěných čerstvých krevet
- 2 vejce
- 4 jarní cibulky
- 1 menší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 3-4 PL světlé sójové omáčky
- špetka hnědého cukru
- čerstvý koriandr
- olej
- Na zálivku:
- 1 PL rybí omáčky
- 2 PL teplé vody
- 1 KL hnědého cukru
- šťáva z 1/2 limetky
- 1 chilli paprička
- 1 menší stroužek česneku
Postup Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát. (Doslaďte a dokyselte podle chuti).
Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat.
Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem. Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje.