Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou

Recepty, Mořské plody

Suroviny

200 g uvařené nesolené jasmínové rýže (nechte ji malinko nedovařenou, ještě se bude restovat)
2 hrsti vyloupaných a očištěných čerstvých krevet
2 vejce
4 jarní cibulky
1 menší mrkev
2 stroužky česneku
3-4 PL světlé sójové omáčky
špetka hnědého cukru
čerstvý koriandr
olej
Na zálivku:
1 PL rybí omáčky
2 PL teplé vody
1 KL hnědého cukru
šťáva z 1/2 limetky
1 chilli paprička
1 menší stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát. (Doslaďte a dokyselte podle chuti).

  2. Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat.

  3. Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem. Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!