Thajská kuřecí polévka s arašídovým máslem
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 kuřecí řízky (prsní/stehenní)
- 1 l vývaru
- 6 hub shitake
- 1 lžíce arašídového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce zelené nebo Red Curry pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 1 limetka
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2-3 lžíce rybí omáčky (místo soli)
- Dále:
- uvařené nudle jaké máme rádi
- hrst pražených nesolených arašídů
- cibulka
- koriandr nebo bazalka
- klíčky mungo (není nutné)
Postup Thajská kuřecí polévka s arašídovým máslem
Postup přípravy receptu
-
Maso uvaříme do měkka a dáme stranou. Vývar použijeme na polévku. Do teplé vody namočíme houby shitake (lze použít i jiné) nebo je uvaříme do měkka. Uvaříme nudle, jaké máme rádi: rýžové, čínské pšeničné nebo udon. Zázvor a česnek nasekáme najemno.
Do wok pánve nebo hrnce dáme na olej rozvonět česnek se zázvorem, přidáme kari pastu dle chuti. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přilijeme kokosové mléko, sójovou i rybí omáčku, med a arašídové máslo. Přidáme houby nakrájené na plátky i s vodou, ve které byly namočené (vařené), arašídové máslo a necháme povařit. Dle chuti přidáme limetkovou šťávu aspoň z poloviny limetky, případně dochutíme sójovou nebo rybí omáčkou.
Do misek dáme nudle, na ně natrhané kuřecí maso a zalijeme polévkou. Posypeme opraženými arašídy, cibulkou, koriandrem a klíčky mungo fazolí.