Telecí na hořčici s kořenovou zeleninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 650-700 g telecího masa, například plec
- 150 g cibule
- 150 g očištěné mrkve
- 200 g očištěného celeru
- 50-60 g plnotučné hořčice
- máslo + olej dle potřeby
- sůl
- pepř mletý
- snítka tymiánu
- 4 kuličky nové koření
- 120 ml smetany ke šlehání
- vývar dle potřeby
- hladká mouka nebo jíška
- provázek
Postup Telecí na hořčici s kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Telecí maso vcelku (například plec) osolíme, opepříme, zpevníme provázkem do úhledného špalíčku a potřeme polovinou hořčice. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy (kostky, špalíky), cibuli na kostičky.
Na cca 40 gramech rozpuštěného másla se lžičkou oleje a novým kořením osmažíme ze všech stran připravené maso, ke kterému po osmažení přisypeme připravenou zeleninu s tymiánem, kterou také osmažíme do rozvonění. Po osmažení přidáme zbytek hořčice, tu se zeleninou ještě krátce smažíme (necháme vyčpět ostrost) a přilijeme vývar. Vývaru dáme asi 400 ml, dusíme pod poklicí na kamnech či v troubě do změknutí masa, za občasného promíchání, otočení masa a případného podlití.
Měkké maso vyndáme stranou, sundáme provázek, necháme před krájením asi 10 minut odpočinout.
Zeleninu dolijeme smetanou, dle potřeby i vývarem a můžeme po vyndání nového koření a větvičky z tymiánu rozmixovat a tím i omáčku prakticky zahustit. My ale rádi zeleninu přiznanou, proto k ní přilijeme smetanu a omáčku zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo troškou jíšky, poté ještě vše necháme provařit, případně dolijeme vývarem do požadované hustoty a dochutíme solí, pepřem.
Omáčku podáváme s masem pokrájeným na plátky a houskovým či kynutým knedlíkem.