Telecí na hořčici s kořenovou zeleninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

650-700 g telecího masa, například plec
150 g cibule
150 g očištěné mrkve
200 g očištěného celeru
50-60 g plnotučné hořčice
máslo + olej dle potřeby
sůl
pepř mletý
snítka tymiánu
4 kuličky nové koření
120 ml smetany ke šlehání
vývar dle potřeby
hladká mouka nebo jíška
provázek

Postup přípravy receptu

  1. Telecí maso vcelku (například plec) osolíme, opepříme, zpevníme provázkem do úhledného špalíčku a potřeme polovinou hořčice. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy (kostky, špalíky), cibuli na kostičky.

  2. Na cca 40 gramech rozpuštěného másla se lžičkou oleje a novým kořením osmažíme ze všech stran připravené maso, ke kterému po osmažení přisypeme připravenou zeleninu s tymiánem, kterou také osmažíme do rozvonění. Po osmažení přidáme zbytek hořčice, tu se zeleninou ještě krátce smažíme (necháme vyčpět ostrost) a přilijeme vývar. Vývaru dáme asi 400 ml, dusíme pod poklicí na kamnech či v troubě do změknutí masa, za občasného promíchání, otočení masa a případného podlití.

  3. Měkké maso vyndáme stranou, sundáme provázek, necháme před krájením asi 10 minut odpočinout.

  4. Zeleninu dolijeme smetanou, dle potřeby i vývarem a můžeme po vyndání nového koření a větvičky z tymiánu rozmixovat a tím i omáčku prakticky zahustit. My ale rádi zeleninu přiznanou, proto k ní přilijeme smetanu a omáčku zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo troškou jíšky, poté ještě vše necháme provařit, případně dolijeme vývarem do požadované hustoty a dochutíme solí, pepřem.

  5. Omáčku podáváme s masem pokrájeným na plátky a houskovým či kynutým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!