Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,5 kg hovězí falešné svíčkové (nebo hovězího zadního, ořech)
- 100 g obyčejného špeku
- sůl, pepř
- olej na restování masa, zeleniny a potření masa při nakládání
- 1 sklenička Halali sterilovaného (3 dl)
- 3-4 mrkve
- 2-3 petržele
- ¼ - ½ celeru
- 2 cibule
- ½ citronu
- 0,5 -1 lžíce hořčice
- 0,5 - 1 lžíce cukru
- 5-6 kuliček pepře
- 5-6 kuliček nového koření
- 2-3 bobkové listy
- 1 kelímek smetany ke šlehání 33% (případně stačí 12%)
- Na klechtánek:
- 1-1,5 dl vody/mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- Domácí knedlík z pekárny:
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1/4 kostky kvasnic
- 500 g polohrubé mouky
- 1 starší rohlík
Postup Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme špek na úzké špalíčky, trošku seřízneme – dáme do mrazáku, aby šel pak zapíchnout. Maso řádně odblaníme. · Prošpikujeme - dlouhým úzkým nožem propíchneme maso a ještě jednou - takový kříž (případně si pomůžeme koncem vařečky a uděláme díru). Do ní strčíme špek a na několika místech opakujeme. · Osolíme, opepříme, potřeme olejem, dáme do pekáčku a zalijeme Halali – směs na svíčkovou. · Necháme 2-3 dny odležet.
Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, kousek špeku na kostičky, citron na kolečka.
Na pánvi orestujeme maso (očištěné stěrkou od nálevu) ze všech stran, aby se zatáhlo (asi 10 minut nebo i víc). · Dáme do pekáče, ve kterém svíčkovou budeme péci. Orestujeme špek, cibuli a zeleninu co nejvíce do zlatova, pak přidáme ještě lžičku cukru a zkaramelizujeme ho (rozpustíme), přidáme lžičku hořčice. Přesypeme na maso, do směsi ještě nakrájíme asi půlku citronu na kolečka (bez pecek i s kůrou)· Přidáme kousek másla.
Do jednoho rožku (kvůli lovení, ale i tak je dobré to spočítat) dáme kuličky pepře, nové koření a bobkový list, zeleninu osolíme. Podlijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, ale neplavala. Dáme přikryté péci, nejdřív na 190°C asi na půlhodiny, pak stáhneme na 120°- 130° C a necháme 3 hodiny. Pak vypneme a necháme v té horké troubě třeba do rána. Já si zapnu časovač, samo se to vypne a už tam pak nemusím. V průběhu pečení jen párkrát zkontrolujeme, maso otočíme a lžičkou nebo stěrkou výpek na boku pekáče setřeme do omáčky.
Druhý den maso vyndáme, očistíme a vychladlé nakrájíme na plátky. Pocákáme vodou a zalijeme troškou výpeku – jen čistou šťávou bez zeleniny, aby neokoralo. Vybereme kuličky koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme, nalijeme do kastrolku s troškou klechtánku (v cca 1-1,5 dl vody nebo mléka rozkvedláme lžičku hladké mouky). Nemusí se použít celá dávka, jen aby se to spojilo a na požadovanou hustotu omáčky. Provaříme (klechtánek dávám, aby se omáčka jen ze zeleniny nerozdělila a případně aby trošku zhoustla omáčka do požadované krémové konsistence) Případně dochutíme, dosolíme. Přilijeme smetanu, už nevaříme.
Knedlík - domácí pekárna, program tradiční těsto: Tekuté ingredience dáme jako první, pak mouku, do jedno rohu rozdrobené kvasnice a lžičku cukru, do druhého rohu sůl. V pekárně zvolíme program. Po 10 minutách přidáme na kostičky nakrájený rohlík. Necháme kynout cca 40 - 60 minut. Po vykynutí uděláme dva knedlíky, necháme dalších 15 minut pod utěrkou kynout. Knedlíky vaříme v osolené vodě 22 -25 minut. Já je neotáčím, ale měly by se po 10 minutách otočit. Při vytahování z horké vody ihned propícháme vidličkou, aby nesplaskly.