Brambory zapečené s bylinkovou smetanou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1,5 kg brambor
- 1/2 pórku
- svazek jarních cibulek
- sůl
- mletý kmín
- olivový olej
- 400 ml smetany ke šlehání
- rozmarýn
- oregano
- tymián
- sýr čedar
Postup Brambory zapečené s bylinkovou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Brambory okrájíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Pórek a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme nahrubo.
Pekáček vymažeme olivovým olejem a dno poklademe plátky brambor. Pokapeme olejem, osolíme, okmínujeme a posypeme pórkem. Poklademe druhou vrstvou bramborových plátků, opět pokapeme olejem, osolíme a okmínujeme. Posypeme jarní cibulkou.
Třetí vrstva jsou opět bramborové plátky, které znovu pokapeme olejem, osolíme a okmínujeme.
Rozmarýn, oregano a tymián rozmícháme ve smetaně a směsí zalijeme brambory.
Přikryté dáme péct do trouby na cca 200 stupňů.
Pečeme, než jsou brambory měkké, kontrolujeme každých cca 20-30 minut. Na posledních 15 minut posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéci odkryté.