Pizza s brambory a rozmarýnem
Recepty, PizzySuroviny
- Těsto:
- 180 g vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- cca 320 g hladké mouky
- rovná lžička soli
- 12 g čerstvého droždí
- Na obložení:
- syrové brambory
- olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- sůl
Postup Pizza s brambory a rozmarýnem
Postup přípravy receptu
-
Nachystáme brambory – oloupeme je a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Dobře a stejnoměrně to jde robotem nebo plátkovacím struhadlem. (Brambory je třeba použít co nejhezčí, pěkně tvrdé. Zároveň je nutné krájet plátky opravdu tenoučké. Pokud se to nedaří, místo máčení ve studené vodě plátky maličkou chvilku spařte ve vodě vařící.) Nakrouhané brambory vložíme do mísy se studenou vodou (budou pak na pizze křupavější) a zaděláme těsto.
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme ostatní suroviny a uhněteme měkké těsto, které zakryjeme a necháme 30-40 minut kynout.
Vykynuté zlehka propracujeme a rozválíme (nebo prsty vymačkáme) na plech s pečícím papírem. Brambory vyjmeme z vody, v utěrce dobře osušíme a v suché míse je posolíme, bohatě pokapeme olivovým olejem, přidáme pokrájené lístky rozmarýnu a vše spolu dobře promneme. Teprve pak brambory rozprostřeme na plát těsta.
Pizzu necháme vykynout a vložíme upéct do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách pečení můžeme brambory na pizze lehce postříkat olivovým olejem, posypat ještě několika lístky rozmarýnu a při snížené teplotě dopečeme (200°C/asi 15 min).