Francouzské brambory III.

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

12 středně velkých uvařených brambor
2 balení tofu - nejlépe 1 marinované a 1 uzené (já jsem použila od značky Sunfood)
2 střední cibule
2 papriky (může být jakákoliv bílá, červená,...)
2 rajčata
1 balení (200 g) taveného sýru
(nebo jiná rostlinná náhražka sýru)
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky sušeného granulovaného česneku
olej
sůl, pepř a kmín

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a až začne na okrajích zlátnout, přidáme na kostičky nakrájená tofu a ještě jej s cibulkou asi 5 minut osmahneme, nakonec přidáme uzenou papriku a česnek a odstavíme z plotny. Papriky nakrájíme na větší kostky, rajčata na kolečka a tavenýr nastrouháme (stačí na hrubším struhadle).

  2. Když máme vše připravené, začneme vše vrstvit do pekáčku. Většinou si ingredience rozdělím na půlku, jen brambory na třetiny. Nejprve začneme bramborami, vyložíme jimi dno pekáčku, posolíme je, opepříme a lehce posypeme kmínem. Další na řadě je první polovina tofu s cibulkou, na něj polovina nastrouhaného taveného sýru, papriky a rajčat a přikryjeme druhou třetinou brambor, které opět posolíme, opepříme a posypeme kmínem. Celý postup ještě jednou zopakujeme, s tím, že poslední vrchní vrstva jsou brambory, které jen posolíme.

  3. Francouzské brambory pečeme 20 minut přikryté při 200°C a poté ještě 15 minut odkryté, aby okraje brambor chytly trošku zlatavou barvu.

  4. Tip: V rodinném receptu jsme ještě přidávali natvrdo uvařené vejce (nakrájené či nastrouhané na vrstvu se sýrem), pokud by jste jej chtěli nahradit, použijte černou sůl při solení spodní a střední vrstvy brambor.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!