Borůvkovo-tvarohový moučník
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg cukru krystal nebo písek
- 3-4 vejce dle velikosti
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 10 lžic horké vody
- špetka soli
- Náplň:
- 200 g borůvek
- 400 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
- 3 plátky želatiny nebo 2 sáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilínový cukr
Postup Borůvkovo-tvarohový moučník
Postup přípravy receptu
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. V další míse šleháme žloutky s cukrem, až jsou řádně vyšlehané do žlutobíla. Pokud se krystalky cukru nedaří rozšlehat, nebojte se, postupně přidaná horká voda po lžících vše do hladka rozpustí. Dále stejně zašleháme přidávaný olej. Šlehejte, dokud se hmota nezdvojnásobí a vše je rozpuštěné.
Do žloutkové směsi přimícháme mouku s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně.
Hranatý plech cca 25x32 cm vyložíme pečicím papírem. Směs nalejeme na plech a při 160°C pečeme cca 40 min. Pak vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
Mezitím vyšleháme tvarohy s cukrem (krystal a vanilínový). V rendlíku připravíme želatinu dle návodu já použila 3 pláty želatiny). Rozpuštěnou želatinu vmícháme, nejlépe mixérem, do tvarohové náplně.
Vychladlý piškot posypeme borůvkami a přelijeme tvarohovo-želatinovu směsí. Necháme přes noc ztuhnout. Druhý den je moučník pevný a těsto nasákne vůni a vlhkost.