Pampelišková polévka podle Lidušky

Recepty, Polévky

Suroviny

250-300 g pampeliškových listů (pořádný puget)
1 větší cibule
cca 40 g másla
3 plátky toustového chlebu
zeleninový vývar (nebo drůbeží), dle potřeby
sůl
bílý pepř mletý
cca 150 ml smetany ke šlehání
muškátový květ nebo česnek dle chuti
Dále dle chuti:
krutony
vařená vejce na hniličku, ztracená...

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou nasypeme krátce osmažit i pokrájený nebo natrhaný toustový chléb (může být i klasický). Pak cibulovo-chlebovou směs dochutíme buď česnekem nebo muškátovým květem, přidáme omyté listy pampelišky, přilijeme vývar (cca centimetr nad listy) a povaříme asi 5 minut.

  2. Poté vše rozmixujeme ponorným mixerem, přilijeme smetanu. Vývar do požadované hustoty polévky dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

  3. Podáváme buď s opečenými krutony nebo s vejcem, vařeným dle vlastní chuti.

  4. Další varianta zahuštění polévky je buď zasypáním osmažené cibule dvěma lžícemi hladké mouky a krátkým osmažením (jíška) nebo přidáním jedné větší, drobně pokrájené nebo nastrouhané brambory, kterou vaříme s pampeliškovými listy. Zahustit polévku můžeme i rozšlehanými vejci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!