Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- cca 3 hrsti špenátových listů nebo balení mraženého špenátu
- 2-4 stroužky česneku - dle chuti
- 1 větší nebo 2 menší cibule
- 2 mrkve
- 2-3 brambory
- olej
- pepř a sůl
- voda a/nebo mléko
Postup Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme větší hrnec, na dně ho zalijeme olejem a přidáme na kousky nakrájenou cibuli.
K cibuli přidáme menší kousky brambor (opravdu menší, aby byly rychleji měkké), nadrobno nakrájený česnek a nakonec i najemno nastrouhanou mrkev. Nezapomeneme míchat, abychom zeleninu nepřipálili. V této fázi je možné přidat i trochu mouky na zahuštění, ale není to nutné, hustotu špenátu zajistí i rozvařené brambory.
Jakmile zelenina získá pěknou barvu, podlijeme ji vodou a dusíme, dokud brambory nezměknou. Poté přidáme špenát – může to být protlak z čerstvých listů anebo balený mražený špenát (přímo z mrazáku). Posolíme, popepříme, podlijeme vodou a/nebo mlékem a vaříme, dokud vše nezačne vřít.
Pokud jsou brambory měkké, špenát stačí povařit jen krátce. Až stáhneme oheň, přidáme další dávku česneku na provonění (množství závisí na chuti každého).
Úplně nakonec můžeme přidat ještě trochu smetany pro zjemnění.