Slaninové flíčky s dušeným zelím
Recepty, TěstovinySuroviny
- 200 g flíčků v suchém stavu
- 400 g čerstvého červeného zelí (lze i bílé)
- 220 g gazdovské slaniny nebo libovějšího debrecínského špeku...
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín
- cukr krupice
- ocet
- sádlo nebo olej
Postup Slaninové flíčky s dušeným zelím
Postup přípravy receptu
-
Slaninu pokrájíme na malé kostičky a nasucho, pokud je trochu tučnější, ji osmažíme dozlatova. Je-li slanina libovější, přidáme trošičku sádla nebo oleje. Ke konci smažení přidáme ke slanině rozvonět i jemně nasekaný česnek.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle lehce dozlatova. Přidáme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme, přidáme zhruba lžíci cukru, trošku drceného kmínu a promícháme. Zelí není nutné podlévat, přidáním soli a cukru, zelí uvolní dostatek šťávy, která nám postačí na krátké podušení na mírném ohni, pod poklicí. Dusíme na skus, dle vlastní chuti můžeme dosolit nebo osladit, nakonec okyselíme octem a ještě krátce společně podusíme.
Flíčky nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme a nasypeme zpět do hrnce, kde je zasypeme osmaženou slaninou s vysmaženým tukem, opepříme a promícháme.
Slaninové flíčky podáváme s dušeným zelím.