Slaninové flíčky s dušeným zelím

Recepty, Těstoviny

Suroviny

200 g flíčků v suchém stavu
400 g čerstvého červeného zelí (lze i bílé)
220 g gazdovské slaniny nebo libovějšího debrecínského špeku...
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
pepř mletý
drcený kmín
cukr krupice
ocet
sádlo nebo olej

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu pokrájíme na malé kostičky a nasucho, pokud je trochu tučnější, ji osmažíme dozlatova. Je-li slanina libovější, přidáme trošičku sádla nebo oleje. Ke konci smažení přidáme ke slanině rozvonět i jemně nasekaný česnek.

  2. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle lehce dozlatova. Přidáme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme, přidáme zhruba lžíci cukru, trošku drceného kmínu a promícháme. Zelí není nutné podlévat, přidáním soli a cukru, zelí uvolní dostatek šťávy, která nám postačí na krátké podušení na mírném ohni, pod poklicí. Dusíme na skus, dle vlastní chuti můžeme dosolit nebo osladit, nakonec okyselíme octem a ještě krátce společně podusíme.

  3. Flíčky nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme a nasypeme zpět do hrnce, kde je zasypeme osmaženou slaninou s vysmaženým tukem, opepříme a promícháme.

  4. Slaninové flíčky podáváme s dušeným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!