Pomerančové kuřecí kousky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 350 g vykostěná kuřecí stehna (2 ks)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 malé vejce
- 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sójové omáčky Tamari
- olej na smažení
- Omáčka:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
- 2-3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- chilli vločky dle chuti
- 2 rovné lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody
- K podávání:
- plátky pomeranče
- zelená nať cibulky
Postup Pomerančové kuřecí kousky
Postup přípravy receptu
-
Očištěná, vykostěná kuřecí stehna nakrájíme na velikost soust. V malé misce smícháme sezamový olej, vejce, sójovou omáčku, škrob a prošleháme vidličkou do konzistence těstíčka. Vložíme maso, dobře promícháme, aby se celé obalilo a necháme pár minut uležet.
Zatím připravíme do hlubší misky všechny tekuté ingredience potřebné na omáčku, přidáme cukr a promícháme. Rozpálíme WOK nebo silnostěnnou hlubší pánev, přidáme olej na smažení. V zahřátém oleji postupně osmažíme všechny kousky masa do zlatavé barvy a odkládáme na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk.
Olej ze smažení odstraníme, do pánve dáme 1 lžičku čistého oleje a na něm necháme rozvonět zázvor, česnek a vločky chilli. Přilijeme směs tekutých ingrediencí a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Povaříme do potřebné hustoty, když zhoustne omáčka moc, naředíme pomerančovou šťávou nebo lžící vody.
Osmažené kousky masa poklademe na uvařenou rýži, přelijeme omáčkou, posypeme sekanou natí cibulky, ozdobíme plátkem pomeranče a ihned podáváme.