Vepřové plátky s hráškem a mrkví
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 3 libové plátky vepřové krkovice bez kosti nebo karé (lze použít i hovězí maso)
- 1 větší cibule
- sádlo nebo olej
- sůl
- pepř mletý
- 1 plnější lžíce rajského protlaku
- 1 plnější lžička mleté papriky (dle chuti sladká nebo v kombinaci s pálivou)
- 2 stroužky česneku
- 12-15 ks menších mladých mrkví (nebo baby)
- 120 g čerstvě vyloupaného hrášku (nebo mraženého)
- 300-400 ml vývaru (dle potřeby)
- jíška
Postup Vepřové plátky s hráškem a mrkví
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme. V kastrolu osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova a plátky masa na ní poté necháme z obou stran zatáhnout. Pak odsuneme plátky ke straně, do kastrolu k nim přidáme jemně nasekaný česnek, protlak, papriku a vše necháme krátce osmažit a rozvonět.
Plátky masa opět rozprostřeme v kastrolu, přilijeme cca 300 ml vývaru a dusíme pod poklicí na mírném ohni doměkka, za občasného promíchání a případného podlití vývarem dle potřeby. Téměř ke konci dušení masa přidáme očištěné malé mladé mrkvičky (4 - 6 ks na porci, dle velikosti) a dále pomalu dusíme cca 5 minut. Nakonec přidáme zhruba na minutku podusit i čerstvě vyloupaný hrášek.
Pokud je omáčkový sos hustý tak akorát, není nutné ho zahušťovat. Pokud je řídký, přidáme trošku jíšky, vše necháme krátce provařit, dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a můžeme podávat. Podáváme s bramborem, rýží, těstovinami, noky.