Jablečný dort s rybízem zastudena
Recepty, MoučníkySuroviny
- 800 g jablek
- 250 g červeného rybízu
- 100 g rybízu na ozdobení
- 300 ml vody + šťáva z rozmrazeného rybízu
- cca 350 ml vody
- 2 balíčky vanilkových pudinků
- 2 zakysané smetany
- 1 celá skořice na vyvaření s jablky
- 2 vanilkové cukry
- 250 g kulatých piškotů
- rum nebo jiný likér
- skořice na ozdobu
- kakao na ozdobu
- 250 g kulatých piškotů
- rum nebo jiný likér
Postup Jablečný dort s rybízem zastudena
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, pokrájíme na kostky, přidáme 300 ml vody, celou skořici a krátce povaříme. Do změklých jablek přidáme ještě rozmrazený rybíz a dál krátce povaříme. Jablka s rybízem rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Vanilkové pudinky rozmícháme ve 350 ml studené vody a štávě, kterou pustil rozmrazený rybíz. Přilijeme k rozštouchanému ovoci a krátce povaříme. Na dno formy, vypláchnuté vodou, rozložíme piškoty, které pokapeme rumem (nebo jiným likérem).
Na piškoty, pokapané rumem, nalijeme vrstvu jablečno-rybízové směsi a zase poklademe piškoty. Opakujeme dokola a končíme vrstvou pudinkové směsi.
Dáme do chladu na cca 1 hodinu. Zakysané smetany a vanilkové cukry ušleháme a potřeme povrch dortu. Posypeme skořicí s kakaem a dáme do chladu přes noc. Zdobíme šlehačkou a rybízem.