Polévka z červené čočky s kari a kokosovým mlékem

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g červené čočky
1 lžíce oleje (kokosový nebo olivový)
1 cibule (šalotka)
1 menší mrkev
1 řapík celeru
2 stroužky česneku
1 lžička kari
1 lžička římského kmínu (drcený v hmoždíři)
pepř
sůl
bobkový list
1-2 lžíce harissy dle chuti
200 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
1 konzerva loupaných rajčat
dle chuti špetka cukru
K dokončení:
nať cibulky
lístky čerstvého koriandru

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci nebo hluboké pánvi zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, plátky česneku, sypké koření, bobkový list a necháme rozvonět. Přidáme mrkev nakrájenou na jemná kolečka, škrabkou oloupaný řapík nakrájený na malé kousky a vše necháme opět zpěnit.

  2. Přidáme čočku a chvilku restujeme, přilijeme plechovku rajčat a harissu. Zalijeme vývarem a kokosovým.mlékem (měla jsem v mrazáku 1/2 plechovky v zip-sáčku, ale může být i celá 400 g), podle kyselosti rajčat můžeme přidat špetku cukru. Přivedeme k varu a vaříme cca 15-20 minut na zmírněné teplotě do změknutí čočky.

  3. Podle chuti přisolíme a na talíři doplníme nasekanou nať cibulky a čerstvý koriandr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!