Polévka z červené čočky s kari a kokosovým mlékem
Recepty, PolévkySuroviny
- 200 g červené čočky
- 1 lžíce oleje (kokosový nebo olivový)
- 1 cibule (šalotka)
- 1 menší mrkev
- 1 řapík celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari
- 1 lžička římského kmínu (drcený v hmoždíři)
- pepř
- sůl
- bobkový list
- 1-2 lžíce harissy dle chuti
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 1 konzerva loupaných rajčat
- dle chuti špetka cukru
- K dokončení:
- nať cibulky
- lístky čerstvého koriandru
Postup Polévka z červené čočky s kari a kokosovým mlékem
Postup přípravy receptu
-
V hrnci nebo hluboké pánvi zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, plátky česneku, sypké koření, bobkový list a necháme rozvonět. Přidáme mrkev nakrájenou na jemná kolečka, škrabkou oloupaný řapík nakrájený na malé kousky a vše necháme opět zpěnit.
Přidáme čočku a chvilku restujeme, přilijeme plechovku rajčat a harissu. Zalijeme vývarem a kokosovým.mlékem (měla jsem v mrazáku 1/2 plechovky v zip-sáčku, ale může být i celá 400 g), podle kyselosti rajčat můžeme přidat špetku cukru. Přivedeme k varu a vaříme cca 15-20 minut na zmírněné teplotě do změknutí čočky.
Podle chuti přisolíme a na talíři doplníme nasekanou nať cibulky a čerstvý koriandr.