Taštičky s hlávkovým zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 250 g vařených brambor
- 1 vejce
- sůl
- mouka na vál
- Náplň:
- 200 g hlávkového zelí
- 1 jablko
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- sůl - špetka
- cukr na posypání a máslo na omaštění hotových taštiček, případně strouhané ořechy nebo strouhaný perník apod.
Postup Taštičky s hlávkovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve uděláme náplň. Zelí nakrájíme na jemné nudličky, cibuli nadrobno a jablko nastrouháme. V kastrolu na másle zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nudličky zelí, malé množství cukru, sůl a nahrubo nastrouhané jablko. Krátce podusíme, jen aby zelí změklo a odložíme vychladnout.
Na vál prosejeme polohrubou mouku, přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, špetku soli a vypracujeme těsto. Bramborové těsto vyválíme a pomocí kulatého vykrajovátka, o průměru asi 10 cm, vykrájíme kolečka a naplníme je zelnou směsí. Přehneme, po okrajích prsty stiskneme. Kdo má stiskací tvořítko na taštičky z plastu, tak ho tady využije. Taštičky pak vaříme 4-5 minut v mírněji osolené vodě.
Jednotlivé porce na talíři omastíme máslem a posypeme cukrem. Můžeme také doplnit (posypat) strouhanými ořechy nebo perníkem.