České buchty

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
špetka soli
vanilkový cukr
1 kostka droždí
1/4 l mléka
10 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
2 žloutky
TVAROHOVÁ náplň:
5 dkg másla
5 dkg cukru moučka
2 vejce (2 žloutky, sníh ze 2 bílků)
30 dkg tvarohu
vanilka
citronová kůra
1 hořká mandle (strouhaná nebo kapka hořkomandlového aroma)
mléko (na vyladění konzistence)
strouhanka (na vyladění konzistence)
rozinky (pokud máte rádi)
MAKOVÁ náplň:
12 dkg máku (mletého)
3,5 dcl mléka
4 dkg cukru
1/2 dkg másla
1/2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice
citronová kůra
kapka hořkomandlového aroma
3 dkg medu (nebo rybízového džemu)
2 dkg čokolády (strouhané)
Umletý mák uvařit s cukrem v mléce do měkka, pak do zchladlého ostatní.
JABLKOVÁ náplň:
30 dkg jablek
8 dkg cukru
skořice
citronová kůra
šťáva z 1/2 citronu
badyán (na špičku nože)
3 dkg perníku (strouhaného, na zahuštění)
Čtvrtky jablek podlijeme studenou vodou a pod poklicí udusíme do měkka. Měkké prolisujeme nebo umícháme a přidáme zbytek.
OŘECHOVÁ náplň:
10 dgk ořechů (mletých)
1 lžíce vody
5 dkg cukru
3 lžíce sladké smetany
vanilka (na špičku nože)
citronová kůra
1 utlučený hřebíček
Mleté ořechy nasypeme do cukru svařeného s vodou na slabou nit, zamícháme, přidáme horkou sladkou smetanu, vanilku, citron. kůru a hřebíček a dle potřeby strouhanku.
POVIDLOVÁ náplň:
12 dkg povidel
6 dkg cukru moučka
skořice
citronová kůra
1/2 lžíce rumu (nebo tresť)
Dobrá hustá povidla zředíme vlažnou vodou a přidáme zbytek.

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem a poté lžící vykrajujeme bochánky, asi 7 cm v průměru. Ty pak rozválíme na pomoučněném vále a plníme tvarohem, povidly apod.

  2. Dáváme na plech s vyšším okrajem nebo do pečící formy, kterou jsme vymazali tukem. Také buchty potíráme okolo, aby pak šly dobře oddělit od sebe.

  3. Pečeme do zlatohněda v troubě na 190°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!