České buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- vanilkový cukr
- 1 kostka droždí
- 1/4 l mléka
- 10 dkg másla
- 7 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- TVAROHOVÁ náplň:
- 5 dkg másla
- 5 dkg cukru moučka
- 2 vejce (2 žloutky, sníh ze 2 bílků)
- 30 dkg tvarohu
- vanilka
- citronová kůra
- 1 hořká mandle (strouhaná nebo kapka hořkomandlového aroma)
- mléko (na vyladění konzistence)
- strouhanka (na vyladění konzistence)
- rozinky (pokud máte rádi)
- MAKOVÁ náplň:
- 12 dkg máku (mletého)
- 3,5 dcl mléka
- 4 dkg cukru
- 1/2 dkg másla
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- citronová kůra
- kapka hořkomandlového aroma
- 3 dkg medu (nebo rybízového džemu)
- 2 dkg čokolády (strouhané)
- Umletý mák uvařit s cukrem v mléce do měkka, pak do zchladlého ostatní.
- JABLKOVÁ náplň:
- 30 dkg jablek
- 8 dkg cukru
- skořice
- citronová kůra
- šťáva z 1/2 citronu
- badyán (na špičku nože)
- 3 dkg perníku (strouhaného, na zahuštění)
- Čtvrtky jablek podlijeme studenou vodou a pod poklicí udusíme do měkka. Měkké prolisujeme nebo umícháme a přidáme zbytek.
- OŘECHOVÁ náplň:
- 10 dgk ořechů (mletých)
- 1 lžíce vody
- 5 dkg cukru
- 3 lžíce sladké smetany
- vanilka (na špičku nože)
- citronová kůra
- 1 utlučený hřebíček
- Mleté ořechy nasypeme do cukru svařeného s vodou na slabou nit, zamícháme, přidáme horkou sladkou smetanu, vanilku, citron. kůru a hřebíček a dle potřeby strouhanku.
- POVIDLOVÁ náplň:
- 12 dkg povidel
- 6 dkg cukru moučka
- skořice
- citronová kůra
- 1/2 lžíce rumu (nebo tresť)
- Dobrá hustá povidla zředíme vlažnou vodou a přidáme zbytek.
Postup České buchty
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem a poté lžící vykrajujeme bochánky, asi 7 cm v průměru. Ty pak rozválíme na pomoučněném vále a plníme tvarohem, povidly apod.
Dáváme na plech s vyšším okrajem nebo do pečící formy, kterou jsme vymazali tukem. Také buchty potíráme okolo, aby pak šly dobře oddělit od sebe.
Pečeme do zlatohněda v troubě na 190°C.