Řecký guláš stifado z české trouby

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1-1,5 kg hovězí kližky
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
dále
1 kg cibule /z toho10 malých cibulek
2-3 lžíce olivového oleje
100 ml červeného vína
2 lžíce vinného červeného octa
1 lžíce medu nebo sirupu
1 ks celé skořice
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
5 hřebíčků
1 lžička sušeného oregana
1 větvička čerstvého rozmarýnu
400 g konzerva sekaných rajčat
1-2 lžíce rajského protlaku
1 lžička soli
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné maso nakrájíme na kostky asi 2x větší, než na běžný guláš. Dáme do uzavíratelné misky, promícháme s rozmačkaným česnekem a olivovým olejem a necháme uzavřené v lednici alespoň 1 hodinu, ale klidně i přes noc.

  2. Zapneme troubu na 170° C spodek/vršek. Malé cibulky oloupeme a necháme vcelku, velké nasekáme nahrubo. Na 2 lžících olivového oleje nejprve orestujeme doměkka malé cibulky a když změknou, vyndáme je stranou. Pak orestujeme ostatní cibuli. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přendáme do nádoby s poklicí, určené do trouby (lze do PH, ale používám nádobí z krystalického polymeru).

  3. Smícháme víno, ocet, med, sůl a všechno koření (kuličky dávám do čajového sítka nebo sáčku) a promícháme s masem s cibulí. Cibulky necháme ještě stranou. Přidáme protlak a konzervu rajčat, dáme do předehřáté trouby na cca 90 minut. Zkusíme, zda je maso měkké, a pokud je třeba, ještě necháme na dalších 30 -45 minut v troubě.

  4. Když je maso krásně měkké, vyndáme rozmarýn, bobkové listy a skořici (kuličky koření v čajovém sítku) a vložíme malé cibulky, dle potřeby přisolíme a opepříme. Necháme prohřát a podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!