Tarte Tatin – Jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 225 g hery
- 320 g hladké mouky
- 110 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 6 jablek
- 80 g cukru krupice
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
- mletá skořice
Postup Tarte Tatin – Jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, hery, 110 g cukru krupice a žloutků vytvoříme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do mrazáku.
Jablka oloupeme a rozkrojíme na měsíčky. V míse je zakapeme a promícháme s citrónovou šťávou.
Dno formy vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem nebo Herou.
Nasypeme 80 g cukru, jemně formou protřepeme, aby se nám cukr rozprostřel po celé ploše formy a vložíme na chvíli do trouby, kterou jsme rozehřáli na 230 stupňů.
Až nám začne cukr karamelizovat, formu vytáhneme, naskládáme jablka a posypeme skořicí.
Vrátíme formu zpět do trouby a necháme ji dalších 10 minut péct. Jablka začnou hnědnout a pustí šťávu.
Vytáhneme z trouby a teplotu snížíme na 220°C pro další přípravu.
Na jablka nastrouháme těsto, které nijak nestlačujeme a zapečeme dalších 20 minut, dokud není koláč zlatohnědý.
Koláč necháme 2 minuty zchladnout, zakryjeme jej větším talířem a pak jej překlopíme. Koláč není přeslazený a je osvěžující.