Jablečný Tarte Tatin – obrácený koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 listové těsto
2 jablka (podle velikosti - použil jsem odrůdu Jangold)
170 g cukru krystalu
50 g másla
hrst krájených mandlí (můžete opražit)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.

  2. Do střední pánve nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.

  3. Pánev sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla.

  4. Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti pánve a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu pánve.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C, cca 35 min. Před vyklopením necháme koláč cca 5 min odpočinout.

  6. Poté pánev přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!