Jablečný Tarte Tatin – obrácený koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 listové těsto
- 2 jablka (podle velikosti - použil jsem odrůdu Jangold)
- 170 g cukru krystalu
- 50 g másla
- hrst krájených mandlí (můžete opražit)
Postup Jablečný Tarte Tatin – obrácený koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.
Do střední pánve nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.
Pánev sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla.
Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti pánve a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu pánve.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C, cca 35 min. Před vyklopením necháme koláč cca 5 min odpočinout.
Poté pánev přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů.