Velikonoční věnec z odpalovaného těsta s mandarinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml vody
- 90 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 150 g hrubé mouky
- 4 vejce
- Náplň:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 plechovka mandarinkového kompotu
Postup Velikonoční věnec z odpalovaného těsta s mandarinkami
Postup přípravy receptu
-
Vodu se solí a máslem dáme do kastrůlku, přivedeme k varu, pak vsypeme mouku. Stále mícháme, až se utvoří hrouda a asi 2 minuty odpalujeme, přitom stále těsto převracíme vařečkou. Těsto přendáme do studené mísy a necháme chvilku zchladnout.
Pak do těsta postupně jedno po druhém zatřeme vejce. Další vejce přidáme vždy, až je to předešlé dobře vmíchané do těsta.
Plech vyložíme pečícím papírem a pak podle vhodné kulaté poklice nebo dna dortové formy na papír nakreslíme kruh. Těstem naplníme cukrářský sáček a podle nákresu na plechu nastříkáme ozdobně kruh. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20 minut. Pak teplotu v troubě snížíme na 180°C a ještě 20 minut dopékáme. Po upečení věnec přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Mascarpone ušleháme se smetanou a moučkovým cukrem na hustý krém. Z vychladlého věnce opatrně odřízneme zubatým nožem vršek a odložíme ho stranou. Polovinu připraveného krému nastříkáme na spodní díl věnce, poklademe polovinou dílků okapaných mandarinek, na ně nastříkáme druhou polovinu krému a navrch položíme zbytek mandarinkových dílků. Nakonec navrch položíme odložený vrchní díl a lehce pocukrujeme.