Velikonoční věnec z odpalovaného těsta s mandarinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml vody
90 g másla
1/2 lžičky soli
150 g hrubé mouky
4 vejce
Náplň:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 plechovka mandarinkového kompotu

Postup přípravy receptu

  1. Vodu se solí a máslem dáme do kastrůlku, přivedeme k varu, pak vsypeme mouku. Stále mícháme, až se utvoří hrouda a asi 2 minuty odpalujeme, přitom stále těsto převracíme vařečkou. Těsto přendáme do studené mísy a necháme chvilku zchladnout.

  2. Pak do těsta postupně jedno po druhém zatřeme vejce. Další vejce přidáme vždy, až je to předešlé dobře vmíchané do těsta.

  3. Plech vyložíme pečícím papírem a pak podle vhodné kulaté poklice nebo dna dortové formy na papír nakreslíme kruh. Těstem naplníme cukrářský sáček a podle nákresu na plechu nastříkáme ozdobně kruh. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20 minut. Pak teplotu v troubě snížíme na 180°C a ještě 20 minut dopékáme. Po upečení věnec přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

  4. Mascarpone ušleháme se smetanou a moučkovým cukrem na hustý krém. Z vychladlého věnce opatrně odřízneme zubatým nožem vršek a odložíme ho stranou. Polovinu připraveného krému nastříkáme na spodní díl věnce, poklademe polovinou dílků okapaných mandarinek, na ně nastříkáme druhou polovinu krému a navrch položíme zbytek mandarinkových dílků. Nakonec navrch položíme odložený vrchní díl a lehce pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!