Sekaná à la svíčková
Recepty, Mleté masoSuroviny
- zeleninový základ:
- 5 dkg špeku (slaniny)
- olej (nebo máslo)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru (menšího)
- 1 cibule (menší)
- sekaná:
- 1 kg mletého masa
- 2 housky
- 1 dcl mléka
- 3 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 1 cibule (menší)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce Vegety
- do omáčky:
- 5 kuliček jalovce
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 10 kuliček pepře
- 100 ml smetany na vaření
- citronová šťáva
Postup Sekaná à la svíčková
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nastrouháme najemno, špek nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme najemno.
Ve vyšším pekáči, ve kterém budeme péct i sekanou, vyškvaříme na oleji či másle špek, přidáme cibuli, restujeme dozlatova a poté restujeme i nastrouhanou zeleninu.
Směs shrneme ke kraji, abychom do pekáče mohli umístit 2 šišky sekané.
Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce, najemno nasekanou a na troše oleje osmaženou cibuli, koření (sůl, pepř, žluté) a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhánkou.
Vytvarujeme dvě šišky a ty vložíme do pekáče k zelenině.
Zalijeme vše horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná cca do 1/2 ponořená, vložíme bobkový list a sítko s kořením, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 1 hodinu na 200°C.
Po upečení sekanou vyjmeme, odstraníme bobkový list a sítko s kuličkami koření, zeleninu spolu s výpekem rozmixujeme či propasírujeme, podle potřeby přidáme horkou vodu, provaříme a přidáme smetanu. Vzhledem k rozmixované zelenině už není potřeba zahušťovat (ale kdyby přeci, lze použít jak jíšku, tak záklechtku z vody a mouky).
Omáčku dochutíme citronem.