Sekaná à la svíčková

Recepty, Mleté maso

Suroviny

zeleninový základ:
5 dkg špeku (slaniny)
olej (nebo máslo)
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru (menšího)
1 cibule (menší)
sekaná:
1 kg mletého masa
2 housky
1 dcl mléka
3 vejce
sůl
mletý pepř
1 cibule (menší)
1 lžíce oleje
1 lžíce Vegety
do omáčky:
5 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
5 bobkových listů
10 kuliček pepře
100 ml smetany na vaření
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nastrouháme najemno, špek nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme najemno.

  2. Ve vyšším pekáči, ve kterém budeme péct i sekanou, vyškvaříme na oleji či másle špek, přidáme cibuli, restujeme dozlatova a poté restujeme i nastrouhanou zeleninu.

  3. Směs shrneme ke kraji, abychom do pekáče mohli umístit 2 šišky sekané.

  4. Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce, najemno nasekanou a na troše oleje osmaženou cibuli, koření (sůl, pepř, žluté) a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhánkou.

  5. Vytvarujeme dvě šišky a ty vložíme do pekáče k zelenině.

  6. Zalijeme vše horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná cca do 1/2 ponořená, vložíme bobkový list a sítko s kořením, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 1 hodinu na 200°C.

  7. Po upečení sekanou vyjmeme, odstraníme bobkový list a sítko s kuličkami koření, zeleninu spolu s výpekem rozmixujeme či propasírujeme, podle potřeby přidáme horkou vodu, provaříme a přidáme smetanu. Vzhledem k rozmixované zelenině už není potřeba zahušťovat (ale kdyby přeci, lze použít jak jíšku, tak záklechtku z vody a mouky).

  8. Omáčku dochutíme citronem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!