Tarhoňa se zeleninou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 120 g tarhoni
- 1 cibule
- olej nebo máslo
- 50 g řapíkatého celeru
- 100 g červené papriky
- 1-2 stroužky česneku, dle chuti
- 200 g rajčat
- 2 lžíce sojové omáčky
- koření dle chuti: kari, čubrica... nebo bylinky
- cca 300 ml vývaru nebo vody, dle potřeby
Postup Tarhoňa se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje nebo rozpuštěném másle dosklovata osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme osmažit i drobně pokrájený řapíkatý celer, papriku a nasekaný česnek.
Po krátkém osmažení zeleniny (lehce do zavadnutí), přidáme na kostičky pokrájenou mladou neloupanou cuketu a rajčata (ta můžeme předem oloupat), přidáme sojovou omáčku, koření nebo bylinky a ještě krátce smažíme do doby, než zelenina pustí trochu šťávy.
K zelenině nasypeme tarhoňu, promícháme a přilijeme cca 2 dl vývaru nebo vody. Za občasného promíchání ode dna vaříme společně na mírném plameni zhruba 8 - 10 minut a podléváme dle potřeby, jak bude těstovina vstřebávat tekutinu (podobně, jako u rizota).
Po posledním podlití a promíchání zeleninovou tarhoňu zaklopíme poklicí a necháme cca 10 minut odpočinout, chutě se tak prolnou.
Podáváme samostatně, jako bezmasý pokrm. Před podáváním můžeme posypat hoblinkami pecorina. Zeleninovou tarhoňu můžeme též servírovat jako přílohu k přírodnímu plátku, rybě, mořským plodům...